Marchigiana Fokbedrijf MTS Rijken

Marchigiana Fokbedrijf MTS Rijken

empty

Fokkerij


Verbeter uw resultaten met Marchigiana! (MAR-KIE-DZIANAH)
  • Zeer goede vleeskwaliteit;
  • zeer hoge groeisnelheid;
  • hoog aanhoudingspercentage;
  • goedaardig karakter;
  • goed sterk beenwerk;
  • makkelijke geboortes;
  • hoge vruchtbaarheid;
  • zeer goed te kruisen.
De Marchigiana heeft een aantal zeer goede eigenschappen die essentieel zijn in de vleesveehouderij.

Makkelijk afkalven
Er zijn bij dit ras vrijwel geen geboorte problemen. Over het algemeen kalft 99,6% zelf af zonder hulp. Bij 0,35% is slechts assistentie nodig. In 0,05% is er een keizer snede Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek bij bijna 32.000 koeien en pinken. De kalfjes zijn lang en smal als ze worden geboren en wegen tussen de 32 en 45 kg. Doordat er eigenlijk geen problemen met de geboorte zijn ze ook zeer goed te houden in uitgestrekte gebieden en is het in of rond de gebouwen houden van dit vee wat moet kalven niet nodig. Dit geld ook als er wordt gekruist of met draagmoeders van de embryo’s. 

Levenskrachtige kalveren
Als de kalveren worden geboren zijn ze bijzonder levenskrachtig. Normaal gesproken staan ze binnen 20 minuten al en drinken ze binnen een half uur. De iets tragere kalveren  drinken binnen een uur al. Hierdoor zijn ze dus zeer snel voorzien van de brood nodige biest en hebben ze dus een goede weerstand tegen ziekten. 

Goede vruchtbaarheid
De vruchtbaarheid binnen het ras is zeer goed. De koeien kunnen dan ook vrij eenvoudig ieder jaar een kalf ter wereld brengen. Ook met k.i. brengen ze een kalf per jaar.

Goed karakter
Doordat de dieren tot 40 jaar geleden nog zij gebruikt in het werk zijn ze automatisch geselecteerd op hen karakter. Dit is dan ook zeer gemakkelijk en is het zeer goed mogelijk om na het kalven bij de koeien te komen. Dit karakter wordt ook zeer goed door gegeven als men met dit ras kruist. Ook in extensievere gebieden zijn de dieren goed handelbaar. 

Sterk beenwerk
Door dat deze dieren hebben gediend als trekdier hebben ze ook zeer goed been werk. Het beenwerk is niet grof maar zeer hard. Ook op de stand van de benen is altijd erg gelet. Hierdoor is het voor dit ras dan ook geen probleem om veel te lopen voor voldoende voedsel

Zeer goede vleeskwaliteit
De vleeskwaliteit van de Marchigiana is uitstekend te noemen. Het vlees is zeer mals en fijn van draad. De smaak is uitstekend door dat het vlees licht is gemarmerd. Ook is het vlees cholesterol arm. 

Hoge groeisnelheid
De Marchigiana’s groeien zeer snel. In Italie en Nederland komt de groei gemiddeld op ongeveer 1.650 gram per dag. In Zimbabwe hebben we reeds dieren lopen en de groei daar is 1.300 gram per dag en worden niet anders gehouden als het inlandse vee, dit betekend dat ook zij gewoon hun kostje bij elkaar moeten scharrelen. Deze groei wordt gehaald zonder speciaal voer.

Lange levensduur
De levensduur is erg lang te noemen. Koeien van 15 jaar die ieder jaar een kalf hebben gebracht zijn eerder regel dan uitzondering. Er lopen zelfs vrij veel koeien rond van tegen de 20 die nog steeds een kalf brengen.

Hoge resistentie tegen temperatuur verschillen.
Er zijn in diverse landen proeven gedaan met temperatuur verschillen. Zowel bij temperaturen onder de –15 graden en boven de 40 graden is er zeer weinig daling of stijging van de lichaamstemperatuur. Een misschien wel belangrijker punt is het pigment van de dieren Ze hebben een witte vacht maar een zwarte huid. Dit houd in dat ze niet verbranden zoals veel andere rassen. De neusspiegel, ogen e.d zijn ook zwart.

In verschillende landen lopen reeds dieren van dit ras. Inlands vee wordt ook daar veel gekruist met de Marchigiana. Men is hier zeer tevreden over en de vraag naar stiertjes groeit dan ook in die landen.
 
{literal} {/literal}